• Facebook

 

Kantele

Kantele on muinainen suomalainen kielisoitin ja nykyään se tunnetaan parhaiten tittelistään Suomen kansallissoittimena. Kanteleen syntyhistoria on vaikeasti osoitettavissa, mutta sen epäillään olevan alkuperältään jopa tuhansia vuosia vanha. Viime vuosituhannella se on kuitenkin ollut satojen vuosien ajan suomalaisten yksi tärkeimmistä soittimista.

Lisää tietoa kanteleesta löytyy täältä.

 

Pienkantele (5-15-kielinen)

Kaikista vanhin kantelemalli on ollut yhdestä puusta koverrettu niin kutsuttu pienkantele, jolla on soitettu kalevalaisen laulun tapaan pitkäksestoista, muuntelevaa, improvisatoorista ja minimalistista musiikkia. Suomessa viisikielinen ja muut koverretut kanteleet säilyivät pisimpään itäisessä Suomessa. Perhonjokilaaksossa koverrettua kanteletta käytettiin vielä 1800-luvulla.

 

Laatikko- ja koneistokantele

1800-luvun aikana kanteleita alettiin rakentamaan laudoista ja samalla lisääntyivät kielet, joita laatikkomalleissa alkoi olla jo yli 20. 1920-luvulla Paul Salminen kehitti kanteleeseen vipukoneiston, jonka avulla kanteleella pystyttiin soittamaan kromaattisesti. Nykyään suurimmissa kanteleissa voi olla jopa 39 kieltä.

Ison kanteleen eroasentoisen soittotekniikan historia on runsaan 150 vuoden mittainen. Laatikkokantele oli ensimmäisiä suomalaisia kansansoittimia, jossa musiikin muodostivat selkeästi melodialinja ja sitä myötäilevä säestys.

 

Kanteleen soitto Perhonjokilaaksossa

Keski-Pohjanmaan Perhonjokilaakossa laatikkokanteleella on takanaan parin vuosisadan historia. Ison kanteleen traditio alueella on jatkoa koverretun kanteleen perinteelle, jonka paikallishistoriaa ei kuitenkaan tunneta. Perhonjokilaaksossa laatikkokanteletta soitetaan koverretun kanteleen soittotyylin mukaisesti lyhyeltä sivulta. Lisäksi yksi vahva Perhonjokilaakson kanteleen soittamisen tyyli on kielten vapaa soiminen: vanhoissa laatikkokanteleissa ei ollut kielten sammuttajaa lainkaan, joten kielet jäivät soimaan vapaasti niin kauaksi aikaa kunnes kieltä näpättiin uudestaan tai kunnes ne itsestään lakkasivat soimasta.   

Kanteleen historiaa tarkaseltaessa, soittajien käyttämissä soittimisssa on tapahtunut aikanaan enemmän muutoksia kuin itse soittotyylissä. Soittotyylin muutokset koskivat ennen kaikkea säestyksen monipuolistumista ja viulunsoitosta saatujen vaikutteiden ansiosta lisääntyneitä melodiakoruja, jotka kuuluvat olennaisesti myös Perhonjokilaakson kanteleen soiton tyyliin.

Lisää Perhonjokilaakson kanteleen historiasta, soittotavasta ja soittajista täältä.

 

Kanteleen harjoitukset